Hľadáte zážitok chutí? Vyskúšajte chorvátske biofarmy

Mnohí majitelia zveľadujú svoje dedinské usadlosti. Stolujete vonku v upravenej záhrade, a keď sa vám zapáči, je možné tu aj prespať. K tomu ponúkajú nielen zážitok chutí – pôvodné receptúry, domáce suroviny a špeciality z vlastnej produkcie. A ako bonus prezentáciu tradičného spôsobu života. To znamená, že miestne víno tu nielen ochutnáte, ale vás pustia aj do vinohradu, kde svojho hostiteľa sledujte pri práci. Ja som navštívila rodinnú biofarmu Kalpic v Severnej Dalmácii.

prošuto

Len 7 kilometrov jazdy autom od Národného parku Krka, sledujúc malé navigačné tabule s označením „Agroturizam Kalpic“ sme sa po úzkej kľukatej ceste dostali do typickej chorvátskej dedinky. Očarili nás rozľahlé pozemky so šiestimi autentickými kamennými domami v rustikálnom štýle. Ich centrom je ľudová taverna, ponúkajúca dalmatínske špeciality, pripravené miestnymi farmármi z ekologicky pestovaných potravín. Voľne sa pasúce stáda kôz a oviec akoby boli toho dôkazom. Záhrady boli plné voňavej levandule, rozkvitnutých kvetov i liečivých bylín.


Nebíčko na BIO tanieri

Vo vzduchu sa miešala vôňa mora a rozkvitnutých stromov. Usadili sme sa na terase uprostred zelených olivovníkov. Chorváti to s turstami vedia, privítali nás v tradičných krojoch a uhostili vyprážanými figami, pohárikom domácej rakije a živou hudbou. Dalmatínska večera, zložená z viacerých chodov sa nemohla začať inak, ako sušeným bravčovým stehnom zvaným „pršut“ nakrájaným na dlhé, tenké pláty podávaný s olivami, teplým domácim chlebom a údeným syrom s jemne slanou korenistou chuťou. Pršut z oblasti Šibenika je preslávený, pričom toto tvrdenie môžem len potvrdiť. Veľkú zásluhu má na tom aj samotná príroda a  lokálna bura, suchý chladný severný vietor, sú zodpovedné za jeho jedinečnú textúru a chuť.

sedenie

Hoci podávanie polievok v Severnej Dalmácii nemá takú tradíciu ako u nás, ďalšou špecialitou na našom jedálnom lístku bola práve citrónová polievka. Jednoduchý a rýchly recept z vajec, cukru a škorice, bol pre nás zatiaľ úplne nových gastronomickým zážitkom. Vychýrenou špecialitou, po ktorej všetkým gurmánom slinu tečú, sú jedlá pripravované spôsobom „peka“, kedy sa jahňacie mäso s mladými zemiakmi parí pod železnou pokrievkou zasypanou žeravým popolom. Nič sa nemieša ani neochutnáva, jednoducho sa len čaká, kým sa suroviny pomaly uvaria vo vlastnej šťave. Keď sa konečne „peka“ zodvihla, neopísateľná súhra vône a chutí sa šírla všade navôkol. Na tanieri sme si ju vychutnali s čerstvým kapustovým šalátom.

peka

Keď sme si už mysleli, že sa do nás naozaj nič nezmestí, objavili sa pred nami dezerty. Zvláštnosťou Dalmácie sú dva zákusky. Fritula, podobná našim šiškám, no z trochu tuhšieho cesta a rožota, sladkosť z mlieka, vajec a karamelu. Ak máte radi sladké, odporúčam ochutnať oba, nevedeli sme sa dohodnúť, ktorý nám chutil viac. Boli jednoducho výborné!
Blog_foto_biofarma


Vo víne je pravda, aj lahodná chuť

Vinohradníctvo má v tomto kraji dlhú históriu, do výroby vína sa zapájajú takmer všetci členovia rodín. Mali sme možnosť ochutnať biele i červené vína z rôznych odrôd, ktorých chuť bola podľa overeného receptu miestnych farmárov obohatená o zmes bylín, orechy, med a korab, plody rohovníka obyčajného, stromu rastúceho v stredomorských oblastiach. Džbány s vínom sme postupne takmer vyprázdnili, najviac nám ulahodilo dalmátske Prosecco. Podľa receptúry rodiny Kalpic je vyrobené zo sušeného hrozna, s chuťou a vôňou cherry. Neodolali sme ani krátkej prechádzke po rozsiahlych viniciach. Sadli sme si do vysokej trávy a vychutnávali si pokoj a ticho. Bujný vinič mal sýtu zelenú farbu a jeho vôňa sa miešala so slaným vzduchom prichádzajúceho od mora. Sledovali sme domácich pri práci. Môžete sa pridať, keď ich vidíte zbierať byliny, figy alebo čerešne, a keď sa tu rozhodnete pobudnúť dlhšie, naučia vás pripravovať aj niektoré tradičné dalmátske jedlá.

flase vina

Večer sme sa museli opäť vrátiť k moru, neodišli sme však naprázdno. Ako spomienku sme si odnášali pršut, kozí syr, mlieko s chuťou aromatických byliniek a biele víno. Cena za ne bola porovnateľná s tou v Šibeniku, chuťou ju však jednoznačne prevyšovala.


Oplatí sa vedieť

  • Výlet na bio farmu nemusí byť len jednodňovým zážitkom. Pokojne si tu prenajmite izbu a strávte niekoľko pokojných dní prechádzkami v prírode a spoznávaním vidieku, ďaleko od ruchu veľkých turistických letovísk.
  • Každý farmár vám povie, že syry pripravené z mlieka kôz a oviec pasúcich sa na jarnej tráve plnej vitamínov je pre ľudský organizmus elixírom zdravia.
  • Bude sa tu páčiť aj deťom. Zajace pobehujúce po dvore, či kačky užívajúce si vodný kúpeľ v rybníku sú spôsob, ako do budúcna naučiť tých najmenších žiť v súlade s prírodou.
  • Postup prípravy jedál na mnohých farmách zostávajú aj po desaťročiach rodinným tajomstvom. Ak ich chcete odhaliť, nezostáva vám nič iné ako prísť ich špeciality ochutnať.

Blog_foto_biofarma1

Aj tu stojí agroturistika za to:

  • Agroturizam Japodi/Rijeka
    Výborné miesto pre nadšencov pešej turistiky. Dedinka Sunger sa nachádza asi tridsaťpäť minút jazdy autom z Rijeky.
  • Agroturizam Mofardin/ Rovinj
    Kúsok od mora, šesť kilometrov od mesta Rovinj nájdete nielen istrijské špeciality, ale aj ornitologickú rezerváciu.
  • Šaricevi dvori/Primošten
    Rodina Šaricovcov tiež zrekonštruovala tradičné kamenné domy, a to len štyri kilometre od primoštenských pláží. Je to ideálny východiskový bod pre cykloturistov.
  • Agroturizam Kaštelanac/Ostrov Šolta
    Niečo pre vinárov. Na ostrove Šolta, ktorý oddeľuje od Braču len úzka úžina, vám spravia aj turné po ich viniciach. Neodoláte ani ich rybám a domov si odveziete olivový olej

Viac info o biofarme Kalpic nájdete tu: http://www.kalpic.com

 


Napíšte komentár