Sí, Toskánsko

Jar sa hlási o slovo.  Prvé teplé lúče slnka sú ako darom z nebies. Prebúdzajú prírodu, prinavracajú krik a smiech do rušných ulíc romantických kamenných mestečiek. Vzduch je svieži a príjemne čerstvý, stále je v ňom cítiť rozmarín. Štebot vtákov sprevádza slnečné rána, dotvára atmosféru toskánskeho raja. Rozľahlé vinice a olivové háje lákajú na prechádzku v objatí sviežej zelene. Okrem toho famózne jedlo, rodinná pohoda a tá atmosféra! Vitajte v Chianti, v kraji červeného vína, olivového oleja, hľúzoviek a vychýrených stejkov.

Prvé jarné dni v ToskánskuJarné ráno v Mercatale Val Di Pesa


Zažiť, ochutnať a zamilovať sa

V malom bielom Smarte si overujem moje vodičské zručnosti na talianskych cestách.  Vychádzam z Florencie, aby som zažila pravú a nefalšovanú chuť Toskánska. Tá je ukrytá v kopcoch, len niekoľko kilometrov od rušného, turistami preplneného mesta. Schádzam z diaľnice a ako mávnutím čarovného prútika sa mi otvárajú dvere do celkom iného sveta. Úzke kľukaté cesty sa vinú pomedzi malebné stredoveké dediny, zelené stráne a olivového háje. Vidiecke samoty a panské sídla z obdobia renesancie učupené na pahorkoch kopcov pôsobia majestátnym dojmom. Zub času k nim bol milosrdný a čo viac, pridáva na ich hodnote a veľkoleposti. Nedalo mi to, zastavila som na kraji cesty, aby som si vychutnala túto idylku. Vyťahujem fotoaparát, chcem zachytiť západ slnka ako namaľovaný šikovnou rukou veľkého Michelangela. Už rozumiem odkiaľ pramenil jeho sochársky talent a maliarske nadanie, narodiť sa na mieste ako je Toskánsko, vás predurčuje stať sa  svetoznámym umelcom.  Krútim volantom a hoci neviem po taliansky, nechávam sa uniesť tónmi hudby a spievam spolu s Erosom Ramazzottim. Sledujúc navigáciu schádzam na bočnú cestičku lemovanú vysoký cyprusmi, osvietenú mesiacom. Dorazila som do dedinky Mercatale Val di Pesa v malebnej oblasti Chianti.

florenciaFlorencia, vstupná brána do “skutočného” Toskánska, oblasti Chianti.


Chcete bývať na zámku?

Žiadny problém, práve naopak. Zabudnite na neútulné a neosobné ubytovanie v preplnenom hoteli. Vyberte si niektorú z usadlostí, či stredovekých zámkov roztrúsených po zalesnených kopcoch, ktoré kedysi slúžili florenským šľachticom a umelcom. Dnes sa zmenili na pohodlné fattorie, centrá turizmu a obľúbené farmy. Vychutnajte si tu pozornosť miestnych, nezaprú svoju povestnú pohostinnosť. Na niekoľko dní sa stanete členom ich rodiny a na vlastnej koži okúsite pravý taliansky temperament.  Na podobnom mieste ocitala aj ja. Kamenná usadlosť s úžasnou panorámou na okolité kopce mi rozbúchala srdce. Aspoň krátku prechádzku vo viniciach musím absolvovať ešte predtým ako si vôbec stihnem vybaliť kufor. Nemôžem odolať a túlam sa okolím. Nestretnem ani človiečika, kráčam sama za sprievodu tichého vetra a premýšľam nad krásou tohto miesta. Jar mu dodáva skrytú energiu, zelená farba naberá na intenzite. Dni zaliate slnkom prajú rozkvitnutým kvetom a pučiacim stromom. Pri tomto pohľade som navždy podľahla čaru Toskánska.

Zabudnite na hotely, usadlosti sú skutočným obrazom ChiantiKamenná usadlosť Salvadonica má všetko čo od Toskánska očakávate:
 rodinnú atmosféru, taliansky šmrnc, olivové háje a šíre vinice.


Kuracie paté a vínna cesta

Ráno začínam ako pravá Talianka. Ak ste čakali, že si na kávu zájdem do snobskej kaviarne s uhladeným čašníkom, mýlite sa. Najlepšie presso s pridanou hodnotou, tunajšou atmosférou, nájdete na úplne iných miestach. Sú nimi alimentari – potraviny, kaviareň a pekáreň v jednom. Pripravia vám tu i úžasne paté z kuracích pečienok, typickou toskánskou paštétou, ktorá sa podáva s lahodnými kúskami tuniaka v oleji a sušenými rajčinami. Toskánci sú veľkí lokálpatrioti, môžete si byť istý, že všetky použité suroviny sú dopestované a vyrobené práve v tejto oblasti. Lákavé raňajkové menu si vychutnávam na lavičke pred obchodom, na malom námestí plnom starších ženičiek. Zvedavé oči turistky im neprekážajú, naďalej veselo debatujú a svižne gestikulujú. Práve takéto miesta sú centrom rušného spoločenského života, kde sa dozviete všetky novinky i „horúce klebety“.

Uličky stredovekých miestKaviarne sa pripravujú na prvých návštevníkov, turistická sezóna sa čoskoro začína.


Bol by hriech obísť malé potraviny hneď za rohom, ponúkajúce miestne vína. Oblasť Chianti  sa totižto hrdo pýši tým, že je známa ako „rodisko“ jedného z najslávnejších vín na svete, Chianti Classico. Neodmysliteľným znakom tohto rubínovo -červeného vína je „Gallo Nero“, čierny kohút. Ak ste červenému vínu ešte neprišli na chuť, po degustácii miestnych odrôd sa s veľkou pravdepodobnosťou stanete jeho verným fanúšikom.  V karafách tunajších tratórií iné ako červené víno nenájdete.

Vinice, láska na prvý pohľadSpoľahlivý zdroj toho najlepšieho vína – miestne vinice. 


Tajomstvá a radosti toskánskej kuchyne

Kuchyňa sa v tejto časti sveta stala takmer posvätným miestom každej domácnosti.  Doslova sa v nej „čarujú“ vychýrené dobroty, stretáva celá rodina a trávi toľko času, koľko je len možné. Taliani milujú jedlo a vedia si ho aj patrične vychutnať.  Do kamennej vily zasadenej uprostred viníc a olivovníkov som sa aj ja prišla podučiť kulinárskym „grifom“. Ako povedala moja učiteľka, talianska kuchyňa je rýchla, chutná a originálna. My NEtaliani vraj robíme v príprave talianskych pokrmov základnú chybu. Mali by sme menej rozmýšľať, kombinovať a dochucovať. Naopak, vyžaduje sa širší úsmev, vášeň a radosť z varenia.

Tie výhľady... V Poderi Val Verde sa zbláznite od šťastia. Toľko vôní, lahodných chutí a radosti
zo života 
sa mohlo stretnúť len u charizmatickej Ulrike. 


Najväčším tajomstvom miestnej kuchyne sú domáce a čerstvé suroviny. Bylinky, pestá, mäso, vajíčka, olivy, víno, olej, všetko z vlastnej produkcie. S ingredienciami ako tieto, sa šikovným kuchárom poľahky môže stať každý, dokonca i ja. Presvedčila som sa o tom pri príprave trojice jedál: cestoviny so slaninou a jarnou cibuľkou, dusená jahňacina s artičokmi na olivovom oleji, tiramisu podľa tradičného receptu.  Jednoduché a chutné, skrátka talianske. Naučila som sa hneď niekoľko užitočných rád, ktoré si v kuchyni určite osvojím. Pripraviť jahňacinu je „easy“, musíte mať však po ruke dobré vínko, zmes overených korenín a mäso nesmie byť zo zvieraťa staršieho ako tri mesiace. Očistené artičoky vložte do vody s citrónom, zaručene nestmavnú. Podávajte ich ako prílohu, majú znamenitú chuť. Plánujete variť cestoviny?  Odteraz jedine domáce! Kúpte si strojček na ich výrobu a rozdiel spoznáte už po prvom súste.  Tiramisu je možné pripraviť na desiatky spôsobov, nebojte sa experimentovať a verte svoju vrodenému kuchárskemu inštinktu.

Dusená jahňacina s artičokmi na olivovom olejiPotvrdzujem, Toskánsko je rajom gurmánov!


Úspešná škola varenia sa nemôže skončiť inak, ako spoločným hodovaním. Žiadny zhon, žiadne povinnosti, žiadne problémy. Vstup takýchto nezvaných návštevníkov je prísne zakázaný a možno aj trestný. Všetky nepríjemnosti zostali vonku, pred dverami kuchyne. Tá teraz patrí prenikavým vôňam, lahodným chutiam, plným tanierom a pohárom vína. Ešte postreh na záver. Prečo vás v Toskánku nebolí aj po niekoľkých pohároch vína hlava? Lebo ste sa zamilovali. Do krajiny, do kuchyne, spôsobu života. Či už je to osudová láska je iba na vás.

Život na farme má svoje čaro.A ide sa obedovať :)


Oplatí sa vedieť
  • Najlepšiu zmrzlinu na svete vám „natočia“ v zmrzlinárni Dondoli v mestečku San Gimignano, typickom vysokými stredovekými vežami, prezývanom toskánsky Manhattan. Mangová, kokosová, pistáciová, či zmrzlina s príchuťou bieleho vína, ktorú by ste ochutnali skôr? Tú s príchuťou šafránu si nechal Dondoli dokonca potentovať. Každoročne kvôli nej meria do Toskánska cestu aj britský expremiér Tony Blair . Niet sa čomu čudovať, jej chuť sa doslova rozplýva na jazyku.
  • Toskánsko si obľúbia všetci milovníci mäsa. Divinou je dokonca táto oblasť preslávená, plnia ňou ravioly či tortelly a práve k nim sa najviac hodí červené víno. Na ponukových lístkoch reštaurácií nájdete aj všetky druhy mäsa upravené na rôzne spôsoby: varené, dusené, pečené, grilované. A nielen divinu, ale aj hovädzinu, bravčovinu, králika, či konské mäso. Po najlepšie kusy mäsa a mäsových výrobkov chodia turisti a šéfkuchári z celého sveta k bláznivému mäsiarovi Dariovi.
  • Taliani si častokrát robia žarty z turistov, ktorí navštevujú kaviarne a reštaurácie na hlavných námestiach a platia predražené ceny za nízke služby. Vyhľadajte radšej tradičné rodinné reštaurácie, či spomínané alimentari.
  • Známe osobnosti tu skupujú vily a rozľahlé pozemky, aby si mohli plnými dúškami vychutnať dni „pod toskánskym slnkom“. Medzi častých návštevníkov tohto kraja patria Antonio Banderas, Andrea Bocelli, Richarda Gere, či Giorgio Armani. Ak budete mať šťastie, na potulkách rozľahlými vinicami, či kamennými uličkami stredovekých mestečiek stretnete i fešáka Josha Hartnetta.
Užitočné stránky
 Mapa


 


1 komentár na Sí, Toskánsko

  1. TOskan
    22. apríl 2015 at 7:51 (4 roky dozadu)

    Toskánsko som si prešiel takmer cele lebo moji starý rodičia su odtial. Môžem poveddať že prekrásna krajina.len odporúčam.

    Odpovedať

Napíšte komentár